Intensjonen for rommet var å få til et overraskende brudd i en situasjon som for mange fremstår som trangt, mørkt og utrygt. Man kan ane noe anderledes der inne når man nærmer seg undergangen fra begge sider, og deretter kommer overraskelsen over at man plutselig kommer inn i et stort, åpent, varmt rom som er helt forskjellig fra forventningene. Og nettopp fordi rommet bryter med hva man forventer å finne på et slikt sted, kan rommet oppfattes som en stille pause, et meditativt rom der lyset, solas vandring, variasjoner på himmelen, variasjoner i været, lyder og akustikk blir tydeligere. Rotunden blir et rom man kan stoppe litt opp i, bli oppmerksom på himmelen og lyset, se himmelen speile seg i «øyet» til Pastillen. Man kan sitte og kjenne litt på Pastillen, og lure på hvor den kommer fra og hva den rommer. Eller, det blir et rom som sitter igjen i minnet i det man farer forbi på sykkel.
Uansett får det folk til å se seg omkring, og tenke noen tanker. Og det er et godt utgangspunkt for å begynne å se, og bli oppmerksom på omgivelsene omkring seg!
Rotunden og Pastillen er er et helhetlig kunstnerisk og arkitektonisk grep, og er utviklet i samarbeidt med arkitekt Birger Heyerdal. Men uten et åpent sinn og vilje fra Statens Vegvesen til å gjennomføre noe såpass forskjellig fra standard undergang, hadde dette aldri blitt en virkelighet.
Bloggomtale i pdf-format her >>
Arkitektur N, pdf-format >>
Omtale i Byggindustrien i pdf-format her >>
Omtale i Vegen og vi i pdf-format her >>