Møbiusvariasjoner – liggende og stående Møbius
Når E134 legges utenom Kongsberg sentrum, må nye landemerker lages. Vi har nå en mulighet til å se på Kongsberg med et nytt blikk, og nye historier kan fortelles. Kanskje vi kan finne noen uttrykk som ikke tidligere har fått plass?
Kongsberg ønsker å profilere seg som teknologiby, og satser på realfag, innovasjon og kreativ tenking allerede i barneskolen. Som et resultat av det har byen et bredt barne- og ungdomstilbud med eget vitensenter, kulturskole, ungdomskafé og –råd som jobber aktivt for å fremme barn og unges interesser for realfag og teknologi.
Kunstprosjektet søker å utfordre dagens teknologi, og synliggjøre på en måte nødvendigheten av mattekunnskaper i det daglige, ved at prosjektets idé tar for seg en visuell enkel matematisk form, som likevel gir en kompleks form når man ser den fra ulike vinkler; – møbiusen
Et møbiusbånd er et objekt som består av kun én flate og kun én ytterkant, og følger man kanten rundt, blir det en uendelighetskant.
En stedstilpasset skulpturell uendelighetsform er en fin metafor for Kongsberg.
Skulpturen bærer også i seg referanser til andre kunstneres arbeid med møbiusen, i både film, tekst og billedkunst.
Underveis i prosessen presenterte jeg prosjektet for formannskapet og kulturkomiteen i Kongsberg kommune, slik at alle fikk ta del i utviklingen. Kunstprosjektet ble godt forankret lokalt og fikk støtte fra alle politiske partier. Skulpturene ble hedret med en av Kongsberg kommunes hederspriser i 2020.
Begge skulpturene ble produsert og montert av to lokale verksteder; hhv Fiskum plate- og sveiseverksted AS på Darbu (Liggende Møbius) og OTB Service AS i Hokksund (Stående Møbius). Kortreist skulptur forankrer eierskapet hos alle involverte.
Presseklipp fra presentasjon av prosjektet i formannskapet Kongsberg kommune >> Laagendalsposten
Lenke til monstertransporten >> Drammen Live 24
Lenker til nominasjon til Stålprisen >> Statens Vegvesen
Lenke til stålprisnominasjonen >> Veier 24