Møbiusvariasjoner
3603
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-3603,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Møbiusvariasjoner

About This Project

Møbiusvariasjoner  –  liggende og stående Møbius

Når E134 legges utenom Kongsberg sentrum, må nye landemerker lages. Vi har nå en mulighet til å se på Kongsberg med et nytt blikk, og nye historier kan fortelles. Kanskje vi kan finne noen uttrykk som ikke tidligere har fått plass?

Kongsberg ønsker å profilere seg som teknologiby, og satser på realfag, innovasjon og kreativ tenking allerede i barneskolen. Som et resultat av det har byen et bredt barne- og ungdomstilbud med eget vitensenter, kulturskole, ungdomskafé og –råd som jobber aktivt for å fremme barn og unges interesser for realfag og teknologi.
Kunstprosjektet søker å utfordre dagens teknologi, og synliggjøre på en måte nødvendigheten av mattekunnskaper i det daglige, ved at prosjektets idé tar for seg en visuell enkel matematisk form, som likevel gir en kompleks form når man ser den fra ulike vinkler; – møbiusen

Et møbiusbånd er et objekt som består av kun én flate og kun én ytterkant, og følger man kanten rundt, blir det en uendelighetskant.

En stedstilpasset skulpturell uendelighetsform er en fin metafor for Kongsberg.

Skulpturen bærer også i seg referanser til andre kunstneres arbeid med møbiusen, i både film, tekst og billedkunst.

Underveis i prosessen presenterte jeg prosjektet for formannskapet og kulturkomiteen i Kongsberg kommune, slik at alle fikk ta del i utviklingen. Kunstprosjektet ble godt forankret lokalt og fikk støtte fra alle politiske partier. Skulpturene ble hedret med en av Kongsberg kommunes hederspriser i 2020.

Begge skulpturene ble produsert og montert av to lokale verksteder; hhv Fiskum plate- og sveiseverksted AS på Darbu (Liggende Møbius) og OTB Service AS i Hokksund (Stående Møbius). Kortreist skulptur forankrer eierskapet hos alle involverte.

 

Presseklipp fra presentasjon av prosjektet i formannskapet Kongsberg kommune >> Laagendalsposten

Lenke til monstertransporten >> Drammen Live 24

Lenker til nominasjon til Stålprisen >> Statens Vegvesen

Lenke til stålprisnominasjonen >> Veier 24

År

2020

Kort

To stk skulpturer til Kongsberg

Størrelser og materialer

Liggende Møbius: diameter ca 14 meter, høyde ca 4 meter. Syrefast stål. Stående Møbius: ca 4,5 x 3,6 x 2,1 meter. Syrefast stål.

Annet

Direkteoppdrag. Oppdragsgiver Liggende Møbius: Statens Vegvesen. Oppdragsgiver Stående Møbius: Kongsberg Teknologipark

Category

Parker/Plasser, Samferdsel, Skulptur