From a Point of View
1341
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1341,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

From a Point of View

About This Project

From a Point of View
Prosjektidéen stod klart for meg med en gang jeg entret stuen i den gamle fyrmesterboligen og så det vakre broderte tekstbildet hengende på veggen, og samtidig se havhorisonten gjennom vinduet speile seg i glasset. Teksten er sannsynligvis et utdrag fra en påskesalme:
”Der er liv i et blikk på det blødende lam, just nu er det liv og for deg.” Og som henspeiler til Guds lam; – den lidende Jesus på korset.
Tekstutdraget har en mer almenmenneskelig etisk betydning jeg synes er interessant, og i den sammenhengen teksten står på Tungenes fyr, blir den sterk og tydelig. Fyrets funksjon er å redde liv, blikket utover og å sende signaler som kan geleide de sjøfarende trygt forbi, er en sterk kontrast til bunkeren som er bygget i samme stilling innenfor fyrets gjerder, med det samme blikket utover og rundt som fyrrommet, men med en funksjon med motsatt fortegn.
Fyrrommet er et åpen og godt rom å være i, bunkerens grimme rom er et sterkt og fascinerende rom, men kan vi fri oss fra dens historie?
Tungenes fyr består av denne dualiteten, og så lenge de begge eksisterer er de knyttet til hverandre, og teksten blir gyldig for begge rommenes blikk. Hva man ser er avhengig av hvem som ser, og hvilken setting blikket er i når man ser.

 

Utdrag fra Trond Borgens kritikk av utstillingsprogrammet On the Edge, publisert på Kunstkritikk 03.06.2008:

«…Den mest poetiske er Viel Bjerkeset Andersens, From a Point of View: Hun forvandler en liten bunker fra annen verdenskrig til et privat, stille rom for kontemplasjon. … … Og så kommer tåken sigende utenfor bunkeren, tilsynelatende. Hun har installert smale panoramavinduer i bunkeren, med en mekanisme som langsomt gjør dem opake, melkehvite, som om det skulle være havets tåke som ruller inn  … Horisonten, som nettopp var havets ytterkant – jeg så til verdens ende – er nå for en kort tid skrumpet inn til det lille rommet jeg fyller med min kropp her inne i bunkeren, og det store rommet jeg fyller med min fantasi, mine drømmer, min erfaring. …»

 

Utdrag fra Sigrun Hodnes kritikk av utstillingsprogrammet On the Edge, Stavanger Aftenblad 26.06.2008:

«… Det er ikke lett å sammenligne de ulike arbeidene i denne fine utstillingen, men Viel Bjerkeset Andersen har etter min mening laget det vakreste og mest poetiske kunstverket på Tungenes denne sommeren. Hennes installasjon finner sted i en bunker rett nedenfor fyret, i verket spiller hun på de to byggenes til dels motstridende oppgaver. Fyret sender ut lys for å lede sjøfarende på rett vei, det er som en evig venn i mørket, bunkeren holder utkikk etter fiender. Smale vannrette skår i bunkerens betongvegger rammer inn utsikten over havet, men langsomt fylles det usynlige glasset i åpningene med røyk eller damp, sikten viskes ut, og du er plutselig fullstendig alene, innelukket i din egen lille verden. Du hører en svak sang, og så en stemme som leser en kort fortelling, et minnebilde: When I was little I made a private space in the top of the closet I could be there for hours. I saw nothing but darkness eternal blindness. Det er som om en usynlig virkelighet sniker seg inn under huden på deg. …»

 

Lenke til anmeldelse i Kunstkritikk:  Kunst på kanten

Lenke til anmeldelse i Stavanger Aftenblad: Vann, vind og kunst

Prosjektdokumentasjon kan lastes ned her>>From a Point of View-documentation

År

2008

Kort

Tungenes Fyr, 2008
Del av utstillingsprogrammet "On the Edge" initiert av Hå gamle prestegard, offisielt program Kulturby Stavanger 2008.

Størrelser og materialer

Interaktiv lyd- og lysinstallasjon i en fredet bunker.
Programmert MagicFilm, stemmer og lys.

Annet

Interaktiv teknikk og programmering: Jarle Henriksen.
Prosjektet er støttet av Hå gamle prestegard, Norsk kulturfond og Vederlagsfondet.

Category

Skulptur, Utstillinger, Video