Viel Bjerkeset Andersen | Glorien
166
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-166,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Glorien

Om dette prosjektet

Skulpturell rundkjøring som tematiserer sirkulasjon og tid; – forskjellige sirkler med ulike sentra innenfor en elipse.
De sirkulære formene, både på bakkeplanet og den svevende glorien, tydeliggjør at man møter en plass med et rundkjøringsprinsipp. Man skal i god tid få et signal på hva man møter.
Trikkens trasé tvers over plassen bryter dette prinsippet, og er visualisert i et tydelig spor gjennom den skulpturerte formen på bakken. Det er viktig at trikkens brudd blir lett lesbart for andre trafikkanter, uten å bli altfor dominerende for plassens helhet.

Sirklenes forskjellige plan; på bakkeplanet følger den skulpturelle skålformen fallet ned mot Stortingsgaten, mens den svevende sirkelen; ”glorien”, beskriver horisontalen. Avstanden mellom planene gir rundkjøringen en høyde.
Speilflater i granitt ”trekker” omgivelsene til seg, og gir et skiftende uttrykk til det ellers faste bakkeplanet.

Den svevende glorien er det man først ser fra avstand, – på dagtid nedtonet blank og speilende, som metall. På natten lysende og tilstede.

 

Kuriosa fra en D2-blogg >>

Årstall

2005

Kort

Nationaltheateret kollektivknutepunkt, Oslo sentrum

Størrelse og materialer

Glorien; ø 11 meter
Selvbærende konstruksjon av fagverk i midten, LED-lys bak translusente og speilende pc-plater.
Rundkjøringsøy; granitt i ulike farger, polerte svarte "stabbesteiner".

Øvrig informasjon

Oppdragsgiver: Statens Vegvesen Prosjektert i samarbeid med Arkitektskap AS v/Are Røysamb

Kategori

Parker/Plasser, Samferdsel