Viel Bjerkeset Andersen | Focus
1282
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1282,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Focus

About This Project

“FOCUS”
Integrated art project for an in-between playground area.

 

How to make a living playground? What do children want?
To my opinion, the original plan was a stiff designed playground; – to propose a not-integrated art project here would not make this impression any better!
Therefore I chose the main object in the site, – the amphi, to become a site specific sculpture. I transformed the ordinary amphi into a sculpted landscape, a “bird cliff” for children, with several new private places to sit in, to hide in and to play with. Forms and places to be filled with there own stories.

 

Then I asked myself; what can be re-used from the original plan, integrated in my plan?
The result is an integrated art project crossing borders between landscape architecture, landart and sculpture. And to bring a project like this to fruition, presuppose good communication and collaboration between purchaser, architects, engineers, constructors and myself.

 

Project description – Focus>>Description_Focus_Viel

Year

2005

In Short

Integrated art project for an in-between playground area. Fagerlund primary school, Brumunddal. Sculpted amphi, 10 satelite objects where of 4 are turnables, and 3 with light. Concrete; ordinary gray and black, high polished.

Size and materials

Variable sizes, site specific. Concrete; ordinary gray and black, high polished. Led light

Other information

Client: Ringsaker Municipality. Art Consultant: Bodil Buchacz. Comissioned after art competition.

Category

Parks/places, Schools